tiistai 2. tammikuuta 2024

Jyväskylän Talvi ja Jyväskylän Kevät 2015

Milloin Jaakko Hämeen-Anttila esitelmöikään Jyväskylässä tapahtumissa, joita toteuttivat Lassi Nummen seura, Suomen sana, Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ja Keijo Siekkinen seura? Lassi Nummen seura osallistui Jyväskylän Kevään toteutukseen. Netin uumenista löytyi tällaisia tietoja. 


Esiintyjinä olivat vuonna 2015 Jaakko Hämeen-Anttila, Helena Ranta, Pirjo Hassinen, Sinikka Aaltola, Jaakko Kiander, Mauri Männistö, Pekka Neittaanmäki, Raine Koskimaa, Jani Tanskanen, Anu Rissanen, Jouko Kerjalkainen, Risto Urrio, Vesa Karvinen, Kirsi-Maria Hytönen ja monet muut. 


JYVÄSKYLÄN TALVI 2015 – TERVE VAI SAIRAS YHTEISKUNTA

 

Jyväskylän Talvi on läpi talven ja varhaiskevään kestävä keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksien sarja. Aiheitamme ovat työ, työttömyys, työväenkirjallisuus, ihmisoikeudet ja hyvinvointivaltion tulevaisuus. Tarjolla on alustuksia, keskustelua ja vaihtoehtokulttuuria. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy! Tervetuloa Jyväskylän talveen!

Tiedot päivittyvät Talven kotisivulle http://jyvaskylantalvi2015.blogspot.fi/ 

Pe 20.2. klo 17 Kahdeksan vuodenaikaa. Riitta Mäkinen: Talven avaus. Antti Liikkanen: Kahdeksan vuodenajan masennus. Aalto-sali, Väinönkatu 7 

Rovaniemeläinen psykiatri ja kaupunginvaltuutettu Antti Liikkanen pitää suomalaisia kahdeksan vuodenajan kansana. Luonnon voimakas kierto on muovannut kulttuurin, kaupan ja uskonnon sellaiseksi, kuin se on ihmisissä täällä. Masennusta ja itsemurhia tutkinut ja 40 vuotta ylilääkärinä toiminut Liikkanen on EU:n alueiden komitean jäsen. Hän on kirjoittanut helmikuusta 2007 päivittäin blogia Arktinen puskurikapasiteetti. Tilaisuuden juontaa YTM Riitta Mäkinen, Jyväskylän kaupunginhallituksen ja Jyväskylän Työväenyhdistyksen puheenjohtaja.


Ti 3.3. klo 19 Sauna Paradis. Pirjo Hassinen keskustelee Mauri Männistön kanssa uusimmasta romaanistaan. Huhtasuon kirjasto, Nevakatu 1

Pirjo Hassisen kriittinen aikalaisproosa kuvaa rakkautta, sairautta ja kuolemaa ihmisen lihallisuuden kannalta. Hassista kiinnostavat vallan ilmiöt yhteiskunnassa, ihmisten välillä, perheissä, kulttuurissa ja kielessä. Ihminen on Hassisella sekä oman tilan ottaja että toisen hyväksynnän tavoittelija. Identiteetin rakentuminen on Hassisen keskeisiä teemoja. FL Mauri Männistö on kirjailija ja hiljattain eläkkeelle jäänyt kirjastonjohtaja.


Su 8.3. klo 14 Kansainvälisen naistenpäivän juhla. Mataran Tourujoki-sali, Matarankatu 6 (käynti työttömien ruokalasta) 

Tapahtumassa pohditaan naisen asemaa yhteiskunnan muutoksessa. Juhlapuhujana on Jasmine Saloranta, joka valittiin pari vuotta sitten vuoden positiivisimmaksi jyväskyläläiseksi. Kari Kuusjoki esiintyy.

Ti 10.3. klo 19 Sorron yöstä. Esko-Juhani Tennilä keskustelee työväenkirjallisuudesta ja teoksistaan Mauri Männistön kanssa. Huhtasuon kirjasto, Nevakatu 1

Esko-Juhani Tennilän mukaan työväenkirjallisuutta tarvitaan tänään, kun eriarvoisuus kasvaa ja olemme matkalla pikku-Amerikkaan. Tennilä on julkaissut runoa ja proosaa. Hän kokoaa parhaillaan aineistoa proosarunokirjaan Siirtomaan kapinalliset, jossa puhuvat syrjityn Lapin entiset ja nykyiset puolustajat.


Pe 13.3. klo 18 Työn merkitys ihmiselle ja yhteiskunnalle. Lauri Ihalainen alustaa ja keskustelee, puheenvuoro Jukka Hämäläinen, puheenjohtajana Riitta Mäkinen. Aalto-sali, Väinönkatu 7 
Työministeri Lauri Ihalainen korostaa, että työ on enemmän kuin keino tulla toimeen. Työ on jokaisen oikeus ja tärkeä tekijä yhteiskuntaan kiinnittymisessä. Ihalaisen mielestä työllä on ratkaiseva merkitys yhteiskunnalliselle ilmapiirille ja kansantaloudelle. Suomella ei ole varaa jättää yhdenkään työkykyisen ja -haluisen panosta käyttämättä. Myös osatyökykyisille ja vammaisille kuuluu mahdollisuus työllistyä. Jukka Hämäläinen tuo pääluottamusmiehen näkökulman keskusteluun työn jakautumisesta ja työllisyyshaasteista.


La 14.3. klo 19 Kabareeilta Laina Sieniöllä on asiaa. Leena Sainio ja Riitta Ingelin esiintyvät. Kulttuuriravintola Ylä-Ruth, Seminaarinkatu 19 
Burleski maailmannainen Laina Sieniö laulaa yhteiskunnasta. Estradilla nähdään Lainan asussa oopperalaulaja ja laulupedagogiLeena Sainio. Pianisti Riitta Ingelin on Kansallisoopperan korrepetiittori.


Ti 17.3. klo 17 Marxilainen luokkatutkimus tänään. Kaupunginkirjaston pieni luentosali, Vapaudenkatu 39–41 
Yhteiskuntatieteiden tutkijat eri aloilta valottavat ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja luokka-analyysin avulla.


Ke 18.3. klo 18 Venäjä-ilta. Jyväskylän kaupunginkirjasto, pieni luentosali, Vapaudenkatu 39–41 
Tervehdyspuheenvuoro Riitta Mäkinen, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Juonto Alina Ahtamo, Monikko ry:n puheenjohtaja. Monikosta on muitakin esiintyjiä. Antti Torvinen Joensuusta esittelee kirjaansa ja kertoo Vladimir Vysotskin elämästä. Mukana on myös Natalia Moskalenko, Art-Master-teatterin puheenjohtaja. Teatteriryhmäläiset laulavat venäläisiä romansseja.


Pe 20.3. Mieli, hulluus ja terveys. Historica 306 
Klo 14 Kohti mielenterveyttä – kulttuurinen mielenterveystutkimus. Saara Jäntti, Anu Rissanen, Karoliina Kähmi 
Kulttuurisen mielenterveystutkimuksen verkosto (JY) kertoo uusimmista tutkimuksistaan. Aiheina mm. kirjallisuusterapia, työterapian historia ja mielisairaalakokemusten keruu. 
Klo 16 Sekaisin Lailasta. Jaakko Hämeen-Anttila: Hulluusteema arabialaisessa runoudessa, haastattelijana Jani Tanskanen 
Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila alustaa. Mukana kirjallisuuden opiskelija Jani Tanskanen.

Ti 24.3. klo 19 Tapio Lampinen keskustelee kirjoistaan Mauri Männistön kanssa. Huhtasuon kirjasto, Nevakatu 1
Dosentti, TT, pastori ja logonomi Tapio Lampinen katselee kirjassaan Poliittinen postilla ajankohtaisia asioita politiikan, etiikan ja hengellisen elämän näkökulmista. Lampinen toimii sosialidemokraattisessa liikkeessä paikallisella, kansainvälisellä ja kansallisella tasolla.

Ke 25.3. klo 18 Julkinen talous ja laman maksumiehet – säilyykö pohjoismainen hyvinvointimalli Suomessa? Jaakko Kiander: Talouskasvu, sosiaaliturva ja köyhyys ja Jouko Karjalainen: Huonon talouden huono-osaiset maksumiehet ja -naiset. Puheenjohtajana Riitta Mäkinen. Aalto-sali, Väinönkatu 7 
Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja, VTT Jaakko Kiander puhuu julkisen talouden tilasta, sosiaaliturvan rahoituksen kestävyydestä sekä talouden ja politiikan muutosten vaikutuksista tulonjakoon ja köyhyyteen. Jouko Karjalainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija, korostaa, että sosiaaliturva on jäänyt jälkeen muusta ansiotasosta, mikä estää tasavertaista osallisuutta.


La 28.3. klo 18 Konsertti Tapaaminen romanssin kanssa. Aalto-sali, Väinönkatu 7
Teatteristudio Art-Masterin jäsenet kutsuvat matkalle venäläiseen laulumusiikkiin. He esittävät vanhoja romansseja sekä nykyteoksia venäjäksi ja suomeksi.


Ke 15.4. klo 18 Helena Ranta: Mitä rauhansopimusten jälkeen? Aalto-sali, Väinönkatu 7 
Professori Helena Ranta lähtee esityksessään liikkeelle siitä, että liian usein uskotaan kaiken olevan hyvin, kun rauhansopimus on tehty. Valitettavasti näin ei ole, vaan riita jää kytemään. Helena Ranta, joka on toiminut oikeushammaslääkärinä Helsingin yliopistossa, on johtanut useita kansainvälisiä oikeuslääketieteellisiä tutkijaryhmiä.Tilaisuuden puheenjohtajana toimii MA Tony Melville.


Ti 21.4. klo 18 Kangas ja sen muutos – keskustalähiön patologia. Kimmo Lehtonen. Aalto-sali, Väinönkatu 7 
FT Kimmo Lehtonen kertoo Kankaan tehdasalueen taltiointihankkeesta ja pohtii kaupunkitilan muutoksen teemoja valokuvataiteen ja dokumentoinnin näkökulmista. Hankkeen käynnisti Luovan valokuvauksen keskus nyt 25. toimintavuotenaan. Lehtonen on valokuvaan ja sen teorioihin erikoistunut visuaalisen kulttuurin asiantuntija ja tutkija.

Ke 6.5. klo 18 Osuuskunta työn ja kulttuurin tilana. Baari Vakiopaine, Kauppakatu 6

KSL-opintokeskuksen osuuskuntakouluttaja Jukka Peltokoski, kulttuurialan osuuskuntia tutkiva Taija Roiha sekä kustannusosuuskunta Poesian kirjailijat Raisa Marjamäki ja V. S. Luoma-aho keskustelevat osuuskunnasta keinona työllistyä itsenäisesti sekä tuottaa omaehtoista kulttuuria. Osuuskunta on parhaimmillaan yhdessä tekemistä, mutta se on myös yrittäjyyttä haasteineen. Tilastojen mukaan osuuskuntia perustetaan enemmän kuin aikoihin. Mistä tuuli puhaltaa? Tilaisuudessa kuullaan myösPoesian runoutta. Järjestää KSL-opintokeskus.

 

Järjestäjät Keijo Siekkinen -seura ry, Suomen sana ry ja Työväen Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneita Alvar Aalto -museo, Feniks ry, Huhtasuon kirjasto, Jyväskylän kaupunginkirjasto, Jyväskylän Kevät, Jyväskylän Työväenyhdistys, Jyväskylän Venäjä-seura ry, Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ry, Lohikosken Sosialidemokraatit, Monikko ry, Suomen sana ry ja Vaajakosken Venäjä-seura ry.

Jyväskylän Talven kokosi Katriina Kajannes.  

Kiitos tuesta, Kansan Sivistystyön Liitto, Jyväskylä, Keskimaa, Kopijyvä, SAK ja Tradeka!  

 

JYVÄSKYLÄN KEVÄT

Jyväskylän Kevät 2015 - Teemana osallisuus

Kaikille avoimia kirjallisuus-, kulttuuri- ja keskustelutilaisuuksia, vapaa pääsy. Suojelijana Riitta Mäkinen, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Järjestäjät Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ry, Lassi Nummen seura ja Suomen sana. Jyväskylän Kevättä koordinoi Katriina Kajannes. Jani Tanskanen oli aktiivisesti mukana suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Ohjelma - http://jyvaskylankevat2015.blogspot.fi/ 

Perjantai 20.2. klo 17 Antti Liikkanen: Masennus ja siitä toipuminen. Aalto-sali, Väinönkatu 7   

Rovaniemeläinen psykiatri ja kaupunginvaltuutettu Antti Liikkanen pitää suomalaisia kahdeksan vuodenajan kansana. Luonnon voimakas kierto on muovannut kulttuurin, kaupan ja uskonnon sellaiseksi, kuin se on ihmisissä täällä. Masennusta ja itsemurhia tutkinut ja 40 vuotta ylilääkärinä toiminut Liikkanen on EU:n alueiden komitean jäsen. Hän on kirjoittanut helmikuusta 2007 päivittäin blogia Arktinen puskurikapasiteetti. Yhteistyössä Jyväskylän Talven kanssa 

”Kahdeksan vuodenajan tarinassani katselen ihmisen elämän ja vuodenkiertoa menetyksen ja kypsymisen risteyskohdan katastrofien kautta. Etsin eri keinoja paikata isotkin vammat, esittelen niitä ja lopuksi myönnän avuttomuuteni monessa, monessa sellaisessa konfliktissa, jonka ihminen itse on matkaan saattanut. - Ei kahdeksan vuodenajan luonto.”

 

Tiistai 10.3. klo 17 Kuka huolehtii vähäosaisimmista? Aalto-sali, Väinönkatu 7 

Mitä ajankohtaista yhteiskunnan heikoimmilla olevien tukemisessa? Ihmisoikeus ja ennen kaikkea ihmisarvo on jakamaton ja kuuluu myös niille, jotka eivät ole riittävän "hyväosaisia" pitääkseen itsestään ääntä. Kasautuvatko ongelmat moniongelmaisuudeksi? Puheenjohtajana Riitta Mäkinen (Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja). Heini Lekander (Jyväskylän seurakunta, dialoniatyö), Erkki Keski-Lusa (Jyväskylän Katulähetys), edustaja Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluista, Marjatta Hynynen (Huhtasuon toimijat). Jyväskylän Kevät (Keski-Suomen kulttuuriyhdistys, Suomen sana ja Lassi Nummen seura) 

Lauantai 14.3.2015 klo 19 Kulttuuriravintola Ylä-Ruth, Seminaarinkatu 19

Kabareeilta Laina Sieniöllä on asiaa. Leena Sainio ja Riitta Ingelin esittävät Leena Sainion omiin teksteihinsä säveltämiä lauluja. Yhteistyössä Jyväskylän Talven kanssa 

 

Torstai 26.3. klo 19 Sinikka Aaltola: Mystiikka ja kaipuu runoudessa. Huhtasuon kirjasto 
FM, kirjailija Sinikka Aaltola kertoo aiheesta, joka on keskeinen hänen omissakin runokirjoissaan. Katriina Kajannes johdattelee keskustelua   

Lauantai 28.3. klo 18 Assurin kehrä. Kirjailijatalo 
Lauri Eirola kertoo uunituoreesta historiallisesta romaanistaan, Jani Tanskanen haastattelee

Torstai 9.4. klo 14 Mikael Agricolan ja suomen kielen päivän keskustelu Mihin menet, koulu?  Jyväskylän yliopisto, AgC234
Puheenjohtajana Matti Rautiainen. Pekka Neittaanmäki, Tiina Silander, Raine Koskimaa, Emma Kostiainen, Esko Harni, Antti Moilanen. Järjestäjä ja ideoija Jani Tanskanen. Osallistujat kertovat aloituspuheenvuoroissaan, mihin suuntaan toivovat koulun kehittyvän. Sitten keskustelua aiheesta. Yhteistyössä Opettajankoulutuslaitoksen kanssa 

Tiistai 14.4. klo 19 Risto Urrion ja Vesa Karvisen Jaakko Teppo -ilta. Huhtasuon kirjasto 
Mauri Männistö johdattelee keskustelua

Keskiviikko 15.4. klo 18 Helena Ranta: Mitä rauhansopimusten jälkeen? Aalto-sali, Väinönkatu 7 
Puheenjohtajana Tony Melville. Yhteistyössä Jyväskylän Talven kanssa 

Lauantai 18.4. klo 11-17 Osallistutaan tapahtumaan Verstasmyyjäiset 18.4.2015 klo 11-17 Taitokeskus Aivia, Kivääritehtaankatu 8, G-rappu, Jyväskylä
- Työpajoja lapsille ja nuorille, tutustumista Jyväskylän käsityökoulun
toimintaan ja käsityöläisiä myymässä tuotteitaan.

Tiistai 21.4 klo 12.30-13.30 Vesa Karvinen: Voimavaroja ikääntymiseen. Huhtasuon päiväkeskus

Torstai 23.4. klo 19 Ulla Arkko: uusi runokokoelma. Huhtasuon kirjasto.  
Katriina Kajannes johdattelee keskustelua

Tiistai 28.4. klo 19 Kirsi-Maria Hytönen: "Ihana perunannostoloma!" Nostalgiaa, valoja ja varjoja 1950-luvulta. Huhtasuon kirjasto

http://www.atena.fi/component/ateena/kirja/591 
Katriina Kajannes johdattelee keskustelua  

 


Lämpimät kiitokset kaikille esiintyjille, tukijoille, yhteistyötahoille ja yleisölle! Seuraavien tahojen taloudellinen ja muu tuki mahdollisti Jyväskylän Kevään:  Keskimaa, Jyväskylän kaupunki ja Kansan sivistystyön liitto.